Tarty

Przepisy na tarty pochodzą oryginalnie z Francji, gdzie w dalszym ciągu tarty zarówno na słodko jak i na słono spotkać można w każdej kawiarni i restauracji. Przepisy na desery w dużej mierze pokrywają się z przepisami na tarty, bo tarta z odpowiednimi dodatkami może być deserem właśnie.
Tarta to kruche ciasto drożdżowe bądź francuskie, które odpowiednio przygotowane powinno się wspaniale kroić i być podstawą pod dowolne dodatki. Przepisy na tarty ()  zawierają zarówno przepisy na desery, obiady, kolacje, lunche czy przekąski. Całą tajemnicą popularności tarty jest bowiem jej wszechstronność. Wystarczy kilka dodatków, aby z pozoru zwykłe ciasto stało się tartą ze szpinakiem i kurczakiem, która byłaby świetnym obiadem czy doskonałą kolacją, czy tartą z malinami i kremem cytrynowym w ramach smacznego deseru.
Wyszukując czy w książce kucharskiej, czy w wyszukiwarce internetowej przepisy na tarty można dać się zaskoczyć wielu pomysłom na to proste, a zarazem wykwintne danie. Większość z owych receptur są to przepisy na desery, bo przecież nie od dziś wiadomo, że zarówno ciasto kruche drożdżowe, jak i ciasto francuakie doskonale komponują się z wszelkiego rodzaju słodkościami, czy byłby to krem czekoladowy, czy mus owocowy, czy najzwyklejsze sezonowe owoce ułożone na wierzchu tartu- wszystko to gwarantuje wspaniały deser- co prawda prosty i o niewielkiej liczbie składników, ale smaczny i nie bójmy się tego powiedzieć- ponadczasowy.
Przepisy na tarty z roku na rok stają się w Polsce powszechniejsze, można przypuszczać, że to za sprawą internetu, dzięki któremu mamy dostęp do receptur pochodzących z każdego zakątka świata, może jednak przyczyna jest inna- każdy kto raz spróbował dobrej tarty, już na zawsze pozostawi ją w swoim jadłospisie jako pozycję nie tylko prostą i łatwą w przygotowaniu, ale także pyszną i relatywnie tanią, a przede wszystkim dostosowaną do swoich smaków, bo na tarcie położyć można przecież wszystko.